Saturday 24 March 2012

Kodused piparkoogid

Selle retsepti andis mulle kunagu minu vennanaine. Tänud sulle!
Selle retsepti valmistamiseks läheb vaja suurt potti. Piparkoogi tainas tee valmis juba detsembri alguses.

Siirup.
100 gr võid
1,3 kg suhkrut
pool liitrit vett

Sulata potis või ja lisa 300 grammi suhkrut. Pruunista suhkur soovitud tumeduseni. Mina tavaliselt väga tumedaks ei pruunista. Tumedal siirupipõhjale tuleb kõrbenud lähn juurde. Tõsta pott kraanikaussi ning lisa pool liitrit vett. Ole hästi ettevaatlik seda tehes. Vesi pritsib!!! Lisa 1 kg suhkrut ja sulata pidevalt segades venivaks siirupiks. Tõsta tulelt.

Siirupile lisa maitseained.
3 tk purustatud nelki (veerand teelusikat)
1,5 tl kardemoni
3 tl jahvatatud kaneeli
1 apelsini riivitud koor.

Sega korralikult.

300 gr võid
300 gr hapukoort
6 munakollast
2 kg jahu
0.5 tl soola
4 tl soodat
2 tl sidrunihapet

Lase siirupil natuke jahtuda. Lisa segusse või ning sega korralikult. See sulab siirupisse. Lisa hapukoor ning taas sega. Munakollased klopi korralikult läbi. Neid ei saa lisada kui siirup on veel väga kuum. Lisa vahustatud munakollased pidevalt segades. Poolele kilole jahule sega hulka sool, sooda ja sidrunihape. Sõelu jahu ning sega pidevalt. Lõpuks lisa ülejäänud 1,5 kg jahu. Sõtku tainast kätega kuni see on muutunud ühtlaseks.

Lase tainal seista paar nädalat enne küpsetamist.

No comments:

Post a Comment